Mi a baj a diétával?

Minden diétával az a legnagyobb probléma, hogy macerás, és emiatt nehéz betartani. Külön kell főzni a családnak, nem lehet elmenni egy étterembe, és különben is, hogyan vigyen az ember magával egy adag salátát egy hosszú autóútra például?! Ráadásul mindenki tudja, hogy a diétás ételeknek pocsék íze van, uncsi salátákból áll, állandóan éhes az ember és már akkor sírva kaparja a falat, mikor a többiek kiveszik a kenyeret a kenyértartóból, pláne, ha még el is kezdik szeletelni. Reménytelen. Én legalábbis így gondoltam amikor beütött a krach és lipödémával diagnosztizáltak. Pedig nem volt kecmec. Le kellett cserélnem a hagyományos, békebeli, Osztrák-Magyar Monarchiát idéző császármorzsás, wienerschnitzeles, rizskochos, parízeres császárzsemlés, szalagosfánkos, incsi-fincsi szénhidrátban gazdag diétámat valami (keresem rá a megeflelő szót de nem megy) szóval valamire. Oda a gasztroblogom!!! (borbakancscicege.blogspot.hu)


Miből tevődik össze a lipödéma diéta?

Aztán olvasni kezdtem. Amerikában van egy orvosprofesszor, dr Karen  L. Herbst  PhD  Md, aki nagyon komolyan beleásta magát ebbe a témába, és a szakmai véleményét és az általa kidolgozott RAD (Rare Adipose Disease) diétának az eredményességét, angliai páciensek gyakorlati tapasztalata is alátámasztja, így született meg az a speciális étrend, amit elkezdhettem követni.  Az étrend gerince egy alacsony zsírtartalmú ketogén diéta, melyben kerülni kell a vöröshúsok fogyasztását (csirkecomb, sertés, marha, kacsa, liba, pulyka! - te jó ég mi is maradt?? csirkemell és hal😞 ) az extrém alacsony szénhidrát bevitel alacsony, esetleg közepes glikémiás indexű élelmiszerekből állhat, és ehhez jön hozzá még az a fontos kritérium, hogy az élelmiszerek ne legyenek gyulladáskeltőek, valamint ne hassanak a hormonrendszerre, ja, és amennyire lehet, legyen az étrend sószegény. Elég szűk a keresztmetszet, ugye? Mert mit is jelent ez? Ki kell iktatni egy csomó mindent. Kezdetnek vegyük például a feldogozott élelmiszereket. Alap dolgoknak is mennie kell, mint a vegeta vagy leveskocka. Innentől kezdve bármi, ami előrecsomagolt, az gyanús, még jó hogy most csináltattam olvasószemüveget, különben dunsztom sincs, hogyan olvasnám el a sok apróbetűs címkét. Ki kell zárni a búzából és búzalisztből, szójából, fehér rizsből, kukoricából, burgonyából készült ételeket és termékeket is. A zsírbevitel csökkentése viszont meglepő módon nem azért fontos, mert hízlaló, hanem mert a zsiradékok rögtön a nyirokrendszerben landolnak. Szóval tényleg fel van adva a lecke. 

Úton a megoldás felé

Szilvi barátnőm hitt bennem, hogy meg fogom oldani, innen is hála és köszönet neki a támogatásért! És persze igaza is lett. Miután túl voltam az első jó adag duzzogáson, hogy "az élet megint velem tolt ki", hozzáfogtam a kutatáshoz. Ötleteket, recepteket kerestem, és minden szabadidőmben kattogott az agyam, hogyan alakítsak át hétköznapi fogásokat. Nem akartam diétázni, mert az nyilván valóan hosszú távon nem tartható. Ha valaki csak íztelenül megpárolt vizes zöldségeket meg párolt csirkemellet eszik, miközben a családnak marhapörköltet főz ebédre, és puha fehérkenyérből zsíroskenyeret ken vacsorára, az hamar csapdába esik. Egyszóval ki kellett okoskodnom, hogyan etethetném meg a családot a diétás kajáimmal. Ez nálunk elég extrém kihívást jelentett, tekintve az eddigi wellingotnbélszínes, tokaji aszús libamájterrines, tojásfehérjés káposztamajonézes gasztroőrületre otthon. Ráadásul az is igencsak fontos szempont, hogy ne kelljen órákig vacakolni a főzéssel, hiszen egyenlőre még mindig nem szakács, hanem angoltanár vagyok, és azt se felejtsük el, hogy nálunk vidéken a flancos alapanyagok többnyire nem elérhetők. Így jött létre az első két alternatív recept, a teljesen ketogén székelygulyás, és a lipödémabiztos szénhidrát- és zsírcsökkentett töltött paprika. Ezzel el is indítottam a lipödémadiéta című instagramm oldalamat, és megszületett ez az újabb gasztro és életmód blog, nem csak lipödémásoknak, hanem mindazoknak, aki szeretnének egészségesebb ételeket főzni, akár az egész családnak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése