Gombás sajtos édesburgonya melegszendvics
Végre valami igazán zamatos, hús nélküli, laktató, meleg étel, amit ráadásul elkészíteni is könnyű. A receptötlet még akkor pattant ki a fejemből, amikor karácsonykor Wellington bélszínt csináltam. Bár még nem jött el a böjt ideje, nagyon jól jött, mivel egy kicsit vissza akartam venni a húsfogyasztásból. Nem bántam meg. A burgonya édessége, a gomba földessége és fűszeressége, a sajt lágysága csodálatosan kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
jó duci édesburgonya
fél kiló csiperke gomba
trappista vagy bármilyen olvadós sajt (nyilván ha tehetném, Gruyere-t használnék de hát..)
só,
durva szemű só,
bors, kakukkfű,
olívaolaj,
hagyma,
fokhagyma
Az édesburgonyát meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, szép sorban egymás mellé. Durva szemű sóval megszórjuk, és leheletnyi olívaolajat csepegtetünk rá elszórtan, épp hogy csak egy kis ízt adunk neki. 180 fokos sütőbe toljuk, és amíg sül, addig elkészítjük a gombapépet.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a gombát felkockázzuk, majd kutterben aprítjuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és alacsony lángon, lassan, olykor kevergetve megdinszteljük a hagymát. amikor elkezd kicsit karamellizálódni, hozzákeverjük az egészen apróra felaprított gombát és a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagyma gerezdet. Normál szemű sóval, ízlés szerint kakukkfűvel és egy kevés borssal ízesítjük. Én használok színes borsot is, mert egész más ízvilágot ad, mintha csak fekete borsot használnék, és frissen őrlöm mindkettőt. A gombapépet elég sokáig főzöm meg meg kevergetve, közepesen erős lángon, és ahogy elpárolog belőle a víz egyre inkább pirulni karamellizálódni kezd és csodálatos ízek kezdenek benne kibontakozni. Azért vigyázzunk, ne égessük oda, de határozottan jót fog tenni neki egy icipici pirulás.
Közben ellenőrizzük, hogy a burgonyák a sütőben megpuhultak-e már, és ha igen, már rá is halmozhatjuk a gombapépet a burgonyaszeletekre, a tetejükre pedig sajtszeleteke helyezzünk, majd mehet is vissza a sütőbe, amíg a sajt meg nem olvad és itt-ott meg nem pirul.
Én petrezselyemzöldet szórtam rá, de ízlés dolga mivel fogyasszuk. Mehet rá bármilyen zöldfűszer.
ne hagyjátok ki! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése