Az Aldiban és a Lidlben kb 5000 HUF/ Kg áron kapható bőrös lazacfilé frissen. Alap esetben még ünnepnapokon is meggoldolnám, hogy megvegyem-e ennyi pénzért, de szerencsém volt. Pár nappal a szavatosság lejárta előtt az Aldiban leakciózták 30%-al, azaz 3500 HUF/Kg-ra. Még így sem volt olcsó, de nem bírtam ellenállni. Annak ellenére sem, hogy nem vagyok egy kimondottan nagy lazac rajongó. Vagyis a nyersen füstöltet kilószám tudnám tömni magamba, de a grillezett vagy bármilyen más hagyományos módon elkészített lazactól nem vagyok elájulva. Nagyon könnyen kiszárad, étteremben sem ettem jól elkészítve, nagyon intenzív lazac íze van, és és nem egy szaftos halszelet. Ennek ellenére nagyon is ajánlott a fogyasztása az omega-3 zsírsavak miatt, és gyorsan elkészül, márpedig ez egy igen fontos szempont egy rohanós napon.
Szóval a lazac hazajött velem. Az egyetlen dolog ami meglepett, hogy a bőrös lazacfilé tulajdonképpen pikkelyes lazacfilé. Nem mintha pár pikkely lekaparása nagy gondot okozna: egy késsel a pikkelyekkel szemben le kell kapargatni őket, csak meglepődtem, mert azt hittem konyhakész a termék. Pikkelyezés után lemostam a filét, majd leszárítottam papírtörlővel, sóztam, borsoztam, tetem rá egy leheletnyi kakukkfüvet. (Ekkor bekapcsoltam a vízforralót) Extraszűz olívaolajat hevítettem egy serpenyőben, és a bőrös felével beletettem a halat. Ez tulajdonképpen olyan, mint a steaksütés: beletenni, nem piszkálni! Amikor már látszik, hogy kezd átsülni a hal, mert "fehéredik" a húsa, akkor megfordítjuk a filét és még egy rövid ideig sütjük, épp csak annyira, hogy kifehéredjen a szelet teljes vastagságában. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről a serpenyőt, de bennehagyjuk a halat, így amíg elkészül a köret, biztosan átsül, és melegen marad (így kellemesen szaftos maradt és meglepődtem, mennyire finom lett, a bőre pedig elképesztően roppanós).
Ekkor van szükség a felforrt vízre. Beleöntjük a vizet egy edénybe, és a zsenge bébirépát és borsót (Aldi) a forrásba lévő vízbe dobjuk. Pár perc után leszűrjük, megfuttathatjuk egy kis olvasztott vajon, és jöhet a szervírozás. Kb 15 perc az elkészítési idő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése