Bár nem vagyok édesszájú, még velem is előfordul, hogy jól esne egy kis édesség. Legszívesebben rizskochot készítettem volna, de az túlságosan is gazdag szénhidrátban (77,9CH/100g), így szó sem lehetett róla. Aztán arra gondoltam, hogy rizs helyett a magas fehérjetartalmú kölest fogom használni, de megnéztem a szénhudráttartalmát (64,4/100g) és a glikémiás indexét (84!) és azonnal le is tettem róla. Olyasmit szerettem volna készíteni, amihez ehetek a finom idei eritrittel készült házi sárgabaracklekváromból. Így esett a választásom a túrófelfújtra, aminek az alapreceptjét a Feminán találtam. Kisebb változtatásokkal íme a recept:
Hozzávalók:
45 dkg félzsíros tehéntúró
10dkg mazsola
(vagy lecsepegtetett meggy, vagy málna, ami sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz)
3 ek étkezési keményítő
két mokkáskanál vanília aroma
10 dkg eritrit vagy 8dkg eritritstevia
4db tojás (szétválasztva)
2dl tejföl
pici csipet só
1 citrom reszelt héja
Először a mazsolát kimérem, majd egy müzlis tálba teszem. Lobogó vizet öntök rá, és hagyom, hogy egy kicsit felpuhuljon. Aki szereti, az tehet bele rumot, vagy rumaromát is. A tojások sárgáját alaposan elkeverem az édesítőszerrel és a vaníliaaromával. Hozzáadom a tejföllel simára kevert túrót, a csipet sót és az étkezési keményítőt, majd összedolgozom a hozzávalókat, végül belekeverem a lecsepegtetett mazsolát is. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a masszához. A masszát kivajazott, lenmagliszttel enyhén megszórt nyitható tortaformába öntöm, majd 170 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Az alaprecept 40 percet ír, de nekem kb 60 perc alatt sült át a közepe. Minden sütő más, így ezt ki kell tapasztalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése