Hozzávalók:
Személyenként:
1 közepes cukkíni
15-20 dkg darált pulykahús (étvágytól függően 😉 )
1-2 gerezd fokhagyma (magyar!)
2 közepes (barna) csiperke gomba (vagy bármilyen más gomba amit szerettek)
sűrített paradicsom és/vagy paradicsom velő
oregano, kakukkfű, bazsalikom, szárított zellerzöld, tarkabors
ízlés szerint eritrit,
ízlés szerint csipet só (ezzel csak nagyon óvtosan, mert visszatartja a vizet),
az elkészítéshez extraszűz olívaolaj
N.B. Az alapanyagok mennyiségét szorozzuk fel annyival, ahány főre készítjük az ételt.
Elkészítés:
A mártás:
Kevés olívaolajon pirítsuk meg a gombát, szigorúan só nélkül, és közepesen erős lángon, hogy ne főljön, hanem piruljon, néha megkeverve. Amikor a gomba ízesre pirult, azaz bekövetkezett a Maillard-effektus, dobjuk bele az összenyomott fokhagymát, és fél percig futtassuk meg, keverjük össze a gombával. Ezután mehet bele a darált pulykahús. Hagyjuk, hogy a hús kicsit megpiruljon és levet engedjen, de közben kevergessük, hogy szétessenek a húsdarabok. Amikor a hús kifehéredett, adhatunk hozzá adagonként 1-2 evőkanál vizet, valamint ízlés szerinti mennyiségű fűszert. Amikor hús alaposan átforrósodott és puhára főtt, mehet bele a paradicsomszósz és ízlés szerint eritrit. Én nem szeretem ha túl édes a mártás, de némi édesség nélkül bántja a gyomromat, szóval 1/2-1 evőkanállal biztosan beleteszek. Amikor a mártás összerottyant, leveszem a tűzről, és jöhet a cukkínitészta.
( N.B. az eritritből másfélszer annyi kell, mint a cukorból, hogy ugyanazt az édes ízt kapjuk, de fontos, hogy ne hevítsük 160 celsius fok fölé, mert veszíthet az édességéből, és mellékíze lesz.)
A cukkínitészta:
A cukkínitészta elkészítéséhez, a megmosott cukkínik végét vágjuk le. Akinek van spirálvágója, annak könnyű dolga lesz, akinek nincs de szeretne egyet, cirka 10 000 forintért vehet itt. Nekem viszont nincs spirálozóm, úgyhogy emiatt senki ne keserdjen el, egy éles késsel szép hosszú, vékony csíkokat vágva is remek cukkínitésztát tudunk létrehozni. Amikor az összes cukkínit felcsíkoztuk, egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd egy összenyomott fokhagymával és zöldfűszerekkel közepesen erős lángon elkezdjük megpirítani a cukkínicsíkokat. A cél az, hogy finom ízt kapjon, és kissé megpuhuljon, de csak pont annyira, hogy "al dente" legyen :-) Amikor a cukkíni kész (vigyázzatok, azért ne égessétek el), akkor lehet tálalni. Reszelhettek a tetejére jó sok sajtot is, úgy tuti a család is lelkesen felfalja majd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése