2019. július 10., szerda

Lipödéma étrend

Mit szabad, és mit nem?

Dr Karen L. Herbst amerikai endokrinológus professzor, aki többek között zsírszöveti rendellenességekre, így a lipödéma kutatására is specializálódott. Tapasztalataira alapozva alakította ki az úgynevezett RAD (Rare Adipose Diet) diétát, azaz a ritka zsírszöveti megbetegedések diétáját. Könnyen emésztehtő, és gyulladáscsökkentő étrendet javasol, melynek az alapjai a következők:(Forrás:http://www.talklipoedema.org/nutrition http://www.lipomadoc.org/blog/rad-diet )

  1.  Csökkentsd a zsírbevitelt, mert a zsír rögtön a nyirokkeringésbe szívódik fel.
  2. Egyél alacsony glikémiás indexű ételeket, ezáltal csökkentve az inzulin szintet, mivel az inzulintól nő a zsír. 
  3. Egyél sok friss zöldséget, amik felszívódnak a nyirokrendszerbe és kitakarítják a pangó fehérjéket.
  4.  Csökkentsd a sóbevitelt, mert ezáltal kisebb lesz a folyadék visszatartásod.
  5. Minden alkalommal amikor eszünk, a beleket körölvevő nyirokrendszerben gyulladást idézünk elő. Emiatt érdemes pihentetni a bélrendszert és hetente egyszer fogyasszatok hús nélküli levest, főzelékeket, smoothiekat, fehérjeitalokat, almaszószt, préselt gyümölcs és zöldségleveket. 

ÉTELCSOPORTOK
EZT EHETED
CSAK MÉRTÉKKEL FOGYASZDNAGYON RITKÁN FOGYASZTHATOD
FEHÉRJÉK: Fehér és omega 3 zsírsavakban gazdag halak, bio tojáscsirke (mell), pulykamell, pulyka darálthús, (lehetőleg bio, vagy szabadtartásból) tengergyümölcseivadhús, bio sertéshús, bio marhahús, sonka, bacon
ZÖLDSÉGEK:leveles zöldségek, színes zöldségek, tökfélék, hagymák, fokhagyma, gomba, zöldfűszerekédesburgonya
GYÜMÖLCSÖK:bogyósgyümölcsök, citrusok, banán, meggy, avokádó, olivabogyódinnye, kiwi, szőlő, ananász, mangó, alma, körte, szilva, őszibarack, sárgabarackaszaltgyümölcs
MAGOK ÉS DIÓFÉLÉKsózatlan diófélék, magok, paradió
OLAJOK ÉS ZSIRADÉKOKextraszűz olívaolaj, aokádóolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, szezámolaj
GABONÁKgluténmentes lisztek, hajdina, köles, csicseriborsó, barnarizs, teff, zab, vadrizs, árpa, rozs, kukoricadara
TEJTERMÉKEK bio vaj vagy tisztított vaj, kecsketej, kecskesajt, juhsajt bio tehéntej és sajttejszín, natúr joghurt, minden mentes fagyi
HÜVELYESEK borsó, száraz és friss bab, csicseriborsó, lencse
CUKROK ÉS ÉDESíTŐSZEREKeritritméz
ITALOKzöld tea, herba tea, gyümölcstea, természetes eljárással (CO2) készült koffeinmentes kávéházi készítésű smoothie, koffeintartalmú kávé és tea, vörösborsör, fehérbor, cider, gyümölcslé, töményszesz
EGYÉBkókusztej, friss és szárított fűszerek, erjesztett ételek pl. kimchi (vagy kovászos ubi), cukormentes szószoklegalább 70%-os étcsoki, natúr kakaópor
A fenti táblázatot egy picit módosítottam az eredeti verzióhoz képest úgy, hogy az utolsó oszlopból kihagytam azokat az élelmiszereket, amik egyáltalán nem javasoltak, mint például az energiaital.


2019. július 9., kedd

Pirosbogyós gyümölcsmorzsa

Férjem vetette fel, hogy milyen szívesen enne "olyan kanalazós-morzsás sütit jó sok piros bogyós gyümivel". Persze nem arra számított, hogy lelkesen beveszem magam a konyhába és rögtön nekiveselkedek annak, hogy az eredeti, igencsak finom receptet átkomponáljam valami sokkal kevésbé csábító, ellenben annál egészségesebb nassolni valóvá. Pedig ez történt. Ő még mindig jobban értékeli az eredeti búzalisztes-morzsás verziót, de én elégedett vagyok az eredménnyel :-)


Hozzávalók:

1kg vegyes bogyós gyümölcs (ribizli, magozott meggy, málna, szeder, áfonya)
5dkg eritrit

A morzsához:

vaníliarúd magja (fahéj)
5dkg eritrit
5dkg darált dió
8dkg kókuszliszt
2 dkg lenmagliszt
10dkg vaj

A tetejére pirított szeletelt madula.

A tálaláshoz vaníliamagokkal és eritrittel ízesített tejszín, vagy minden mentes vaníliafagyi.

Elkészítés: 

Egy tűzálló tálba vagy mélyebb tepsibe beleteszem az eritrittel összekevert gyümölcsöket. A morzsa hozzávalóit egy másik tálban alaposan  összekeverem, majd egyenletesen eloszlatom a gyümölcsök tetején. Erre rászórom a pirított mandulaszeleteket. Az eritrit miatt csak 160 fokos sütőbe teszem. Én légkeverésen sütöttem, kb. 40 percig, de elképzelhető, hogy több időt igényel, hiszen sütője válogatja. A lényeg, hogy a gyümölcsök szinte lekvárszerűen bugyborékoljanak, de az eritrit a sütés során ne keseredjen meg.

N.B. Nem lesz olyan szaftos, mint az eredeti gyümölcsmorzsa recept, mert a lenmagliszt és a kókuszliszt minden folyadékot magába szív. Elképzelhetőnek tartom, hogy később módosítok még ezen a recepten a jobb állag elérése érdekében, ízre azonban igen kellemes, már-már tésztás élményt nyújt. Mindenképpen igazi édességélmény magas rosttartalommal és meglehetősen alacsony kalóriatartalom mellett. Igencsak laktató, így kevés is elég belőle.



2019. július 6., szombat

Gombás bolognai cukkíni pappardellével

A cukkíni rendkívül sokoldalú tökféle, ráadásul egész évben könnyen beszerezhető, és miden esetre olcsóbb, mint az alternatív tészták. Szénhidrát tartalma 100 grammra 2,5 gramm, kalóriatartalma 17kcal. Glikémiás indexe elkészítéstől függően 0-55 közé esik. A cukkíni tésztaként való felhasználása természetesen nem az én találmányom, de a gombás bolognai feltétet magam raktam össze. Persze maga mártás sem egy nagy durranás, de ha elég ízes, akkor igazi ketogén komfortkaja lesz belőle a felesleges kalóriák nélkül.



Hozzávalók: 

Személyenként:
 1 közepes cukkíni
15-20 dkg darált pulykahús (étvágytól függően 😉 )
1-2 gerezd fokhagyma (magyar!)
2 közepes (barna) csiperke gomba (vagy bármilyen más gomba amit szerettek)
sűrített paradicsom és/vagy paradicsom velő
oregano, kakukkfű, bazsalikom, szárított zellerzöld, tarkabors
ízlés szerint eritrit,
ízlés szerint csipet só (ezzel csak nagyon óvtosan, mert visszatartja a vizet),
az elkészítéshez extraszűz olívaolaj

N.B. Az alapanyagok mennyiségét szorozzuk fel annyival, ahány főre készítjük az ételt.

Elkészítés:

A mártás:

Kevés olívaolajon pirítsuk meg a gombát, szigorúan só nélkül, és közepesen erős lángon, hogy ne főljön, hanem piruljon, néha megkeverve. Amikor a gomba ízesre pirult, azaz bekövetkezett a Maillard-effektus, dobjuk bele az összenyomott fokhagymát, és fél percig futtassuk meg, keverjük össze a gombával. Ezután mehet bele a darált pulykahús. Hagyjuk, hogy a hús kicsit megpiruljon és levet engedjen, de közben kevergessük, hogy szétessenek a húsdarabok. Amikor a hús kifehéredett, adhatunk hozzá adagonként 1-2 evőkanál vizet, valamint ízlés szerinti mennyiségű fűszert. Amikor hús alaposan átforrósodott és puhára főtt, mehet bele a paradicsomszósz és ízlés szerint eritrit. Én nem szeretem ha túl édes a mártás, de némi édesség nélkül bántja a gyomromat, szóval 1/2-1 evőkanállal biztosan beleteszek. Amikor a mártás összerottyant, leveszem a tűzről, és jöhet a cukkínitészta. 

 ( N.B. az eritritből másfélszer annyi kell, mint a cukorból, hogy ugyanazt az édes ízt kapjuk, de fontos, hogy ne hevítsük 160 celsius fok fölé, mert veszíthet az édességéből, és mellékíze lesz.) 

A cukkínitészta:

A cukkínitészta elkészítéséhez, a megmosott cukkínik végét vágjuk le. Akinek van spirálvágója, annak könnyű dolga lesz, akinek nincs de szeretne egyet, cirka 10 000 forintért vehet itt.  Nekem viszont nincs spirálozóm, úgyhogy emiatt senki ne keserdjen el, egy éles késsel szép hosszú, vékony csíkokat vágva is remek cukkínitésztát tudunk létrehozni. Amikor az összes cukkínit felcsíkoztuk,  egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd egy összenyomott fokhagymával és zöldfűszerekkel közepesen erős lángon elkezdjük megpirítani a cukkínicsíkokat. A cél az, hogy finom ízt kapjon, és kissé megpuhuljon, de csak pont annyira, hogy "al dente" legyen :-) Amikor a cukkíni kész (vigyázzatok, azért ne égessétek el), akkor lehet tálalni. Reszelhettek a tetejére jó sok sajtot is, úgy tuti a család is lelkesen felfalja majd.







2019. július 4., csütörtök

Ketobuci

Ez a ketobuci nem saját találmány, de továbbfejlesztettem. A liszt helyett bambuszrost lisztet és teljeskiőrlésű hajdinalisztet használok. Egy buci 158 kcal energiával rendelkezik, viszont fehérjetartalma 12,4gr per zsemle, szénhidráttartalma csupán 9gr!!!. 2,92 gr rosttartalommal bír, glikémiás indexe rendkívül alacsony. Persze senki ne várjon pihe-puha fehérkenyér élményt. Engem viszont úgy eltelít, hogy egyszerre csak a felét tudom megenni. Javasolt utána sok folyadékot fogyasztani. 


Hozzávalók:
1db tojás
1 csapott ek hajdinaliszt
1 ek bambuszrost liszt
1 késhegynyi sütőpor
1 ek túró
csipet só

Szükséges: mikrosütő
müzlis tál vagy nagyobb szuflé forma

Elkészítés:

Egy porcelán vagy műanyag müzlis tálban alaposan összekeverem a hozzávalókat. Letörlöm a tálka belső szélére felkenődött masszát, majd a tálat a mikróba teszem. Minden mikro más. Az enyémben elég 90 másodperc az elkészítésre.  Ha kész a ketobuci, akkor kifordítom a tálból és ha kihűlt, megkenhetem joghurtos körözöttel, avokádóval, vagy padlizsánkrémmel, natúr csirkemellel, vagy akár diétás dzsemmel is. Az alaptésztába rakhattok magokat, vagy zöldfűszereket. 

2019. június 28., péntek

Cukkíni pizza

Ketogén cukkíni pizza, frissen a sütőből


A férjem utálja a cukkínit. Pont. Én viszont imádom, szerencsére. Így ha valami nagyon finomat akarok enni, akkor cukkíni pizzát készítek. A gouda sajtnak (na jó, igazándiból Dr Herbst szerint ezt sem ehetném, mert pasztőrözött tejből van, de mindent azért nem lehet feladni) fenséges íze lesz attól, ha bugyborékolásig hevíti az ember a sütőben. Olyannyira, hogy végül a férjem is rákívánt, és cukkíni ide, cukkíni oda, jócskán belakmározott belőle, sőt, a gyerek is kétszer szedett. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon gyorsan össze lehet dobni, és annyira finom, mint az igazi bűnbeesés, csak épp a szénhidrát nélkül.



Hozzávalók: 
személyenként
1 db cukkíni, 
1db normál, vagy 1/2 húsparadicsom, 
jó sok gouda sajt, 
bazsalikom vagy házipesto, 
oregano, 
fokhagyma (opcionális)
natúr sűrített paradicsom
extraszűz olívaolaj

Elkészítés: 
A nagyobbacska cukkíniket kisujjnyi vastag szeletekre vágom és szilikonos papírral bélelt, olívaoljajjal enyhén megkent  tepsibe egymás mellé fektetem, majd nagyon enyhén sózom (ez el is hagyható). A cukkínire kenek egy kis sűrített paradicsomot, egy kis pestot, majd a karikára vágott paradicsomot ráfektetem, ízlés szerint megszórom bazsalikommal, oregánóval, aki szereti, kakukkfüvet is tehet rá. Mértékkel meglocsolom olívaolajjal. A tetejére sajtszeleteket (goudával isteni!) teszek, és légkeverésen 180fokon beteszem a sütőbe. Addig sütöm, míg a sajt megolvad, bugyborékol (biztosan van erre is valami szakzsargon) és itt-ott szép piros nem lesz. 

N.B. Ha még ennél is jobban fel akarom dobni a fogást, akkor feketeerdősonka falatkákat teszek a sajt alá, de mehet rá gomba is. 

Cilbir török tojás.

100%-ban ketogén fogás. Szuperkönnyű elkészíteni, szuperlaktató, szuperfincsi, a petrezselyemzöld pedig segíti a vízhajtást. Labneh, görögjoghurt, fokhagyma, petrezselyem, buggyantott tojás, kapor. 




Hozzávalók:
labneh - Lidlben beszerezhető (házilag is előállítható erről majd egy másik alkalommal)
fejenként 2 tojás
olívaolaj
vaj
petrezselyem/menta/kapor
paprikapehely vagy pirospaprika (csemege és/ vagy csípős)

Elkészítés:
A labnehet kikeverem ízlés szerint egy kis gerezd fokhagymával és petrezselyemzölddel és/vagy mentával, esetleg kaporral. Elkészítem a buggyantott tojást. Egy edényben egy evőkanál vajat és egy evőkanál extraszűz olívaolajat hevítek. A zsiradékba beleszórom a paprikapelyhet vagy pirospaprikát és vigyázva hogy meg ne égjen kb. 30 másodpercig alacsony hőfokon hevítem.

Összeállítás: alulra a labneh, tetejére a buggyantott tojás, rácsorgatok a paprikás olajból és szórok még rá egy kis zöldfűszert. 

N.B. A család többi tagja fogyaszthat mellé barna kenyeret.